Studieavonden opfok-VB

Op 21 maart 2019 organiseerde het opfok-VB team een studieavond voor de opfokkers van de verschillende broeierijen. De opfokkers werden hartelijk ontvangen met een hapje en een drankje.

De avond werd geopend met de voorstelling van het opfokboek. Opfokkers van zware moederdieren leggen de basis en fundamenten voor een kwaliteitsvolle en productieve hen en haan. Samen met de fokkerij, broeierij, begeleider en vermeerderaar helpen zij het gemeenschappelijk doel tegen 2022 te halen: 155 kwalitatieve ééndagskuikens per opgezette hen. Het opfokboek is een handleiding die alle aspecten en aandachtpunten voor het opfokken van zware moederdieren heeft gebundeld.

Het correct vaccineren door het drinkwater, een belangrijk aspect in opfok om tot een sterke en gezonde 20 weekse hen te komen, werd toegelicht door Peter De Herdt van MSD. Dierenwelzijn, een actueel thema waaraan de groep dagelijks aandacht besteed, mocht niet ontbreken op deze avond. Hilde van Meirhaeghe (Vetworks) maakte duidelijk dat de consument dierenwelzijn belangrijk vindt en dat retail dit vaak gebruikt als extra kwaliteitskenmerk. Voor de sector is het een constante evenwichtsoefening, enerzijds om dierwelzijn in acht te nemen, en anderzijds toch te blijven zorgen voor zo betaalbaar mogelijk voedsel voor de consument. Daarna was Kris Van Daele (Aviagen) aan de beurt met actua en aandachtspunten in het dagelijks management tijdens de opfokperiode. Een kort vademecum over het opfokken van zware moederdieren.

De avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn.

Op 28 maart 2019 waren de Belgische vermeerderaars aan de beurt en de week daarop volgden de Nederlandse vermeerderaars. Beide groepen werden ontvangen met een hapje en een drankje. Op het programma van de vermeerdering stond als eerste thema Bloedluisbestrijding (Kristof van Hoye MSD). Deze hardnekkige mijt kan efficiënt bestreden worden met Exzolt.

Ook op deze avonden werd er een presentatie gegeven over Dierenwelzijn en de implicaties van een veranderende tijdsgeest door Hannes Meyns (Vetworks) en Jos Van Thielen (Thomas More). Kris van Daele bracht daarna verschillende tips en tricks tijdens een vermeerderingsronde om tot 155 kuikens per opgezette hen te komen.

Als laatste kwamen de Gregg-eieren van Vencomatic aan bod. Deze zijn een nuttig instrument om, tijdens het traject van de broedeieren van de stal naar de inpakker, de oorzaken van crackeieren op te sporen. Crackeieren hebben een negatieve invloed op het uitkomstpercentage en kuikenkwaliteit. Met de aanschaf van de Gregg-eieren investeert de groep in betere uitkomsten en kwalitatief betere kuikens.

Deze avonden werden afgesloten met een bolle borrel.

De opfokkers, vermeerderaars en de technische begeleiders gingen naar huis met een goodybag en een tas vol nieuwe inzichten.